Interjú egy diákkal

az iskolazár idején

A legtöbb diákot rosszul érinti az iskolazár, de abban egyetérthetünk, hogy a legrosszabb helyzetben az érettségi előtt álló végzősök vannak jelen pillanatban.

Jó hallani viszont, hogy van, aki tök jól kezeli ezt az egészet. Bálinttal beszélgettem a napokban arról, hogy ő hogy bírja eddig a távoktatást. Az első reakciója persze nem volt túl fényes, hiszen senkisek sem hiányzik az ilyen fajta nehezítés. Mint sokan másoknak, az ő osztályuknak is 10 dologra kel egyszerre figyelni 10 különböző platformot szimultán. Az ő iskolája inkább a Microsoft felé húz, így a Google Classroom és Meet helyett a Teams nevű szoftvert használják az órák megtartásához.

Megkérdeztem azt is, hogy mit gondol az érettségivel kapcsolatban, és felkészültem a lehető legcifrább válaszra, de helyette ezt kaptam:

„Hát ez win-win szituáció. Ha megtartják időben akkor volt értelme rá tanulnom. Ha halasztják, akkor még több időm lesz tanulni

Azt nem érti, hogy miért erőltetik a tanórák megtartását ennyire, hiszen nekik 1 hónap, és vége a tanévnek. Viszont a helyett, hogy azon gondolkodna, milyen jó lenne, ha nem lenne ez az egész őrület, inkább próbálja kihasználni az előnyeit. Tanul, készül az érettségire, és a megnövekedett szabadidejében edz, beszélget másokkal, próbál minél több időt szakítani olyan dolgokra, amikre normál körülmények között nem tudna. Az utóbbi pár hétben rengeteg kihívás született, ami biztosítja, hogy mindig találjon valamit az ember, amivel fejlesztheti magát, és még jó buli is megcsinálni.                Ha valaki szintén érettségizik idén, és hetek óta azon stresszel, hogy mi lesz, ha nem fog tudni tovább tanulni, annak ajánlanám figyelmében az ingyenes netes jógaórák mellett a fentebbi idézetet.