Martin Scorsese VS Marvel

Érdekes vita alakult ki két, a filmiparban jelentős szereplője között. Az egész konfrontáció egy egyszerű véleménynyilvánítással kezdődött el, ami később egy egész lavinát indított el maga után.

A 77 éves Oscar-díjas rendező Martin Scorsese mit gondol a filmipar mai helyzetéről.

 „Ezek nem filmalkotások, valami mások. És nem kéne hagynunk, hogy megszálljanak minket.” – mondta Scrosese, aki szerint a Marvel filmek nem filmek.

Összességében nem túl bizakodó. Napjainkban a mozik túlnyomó részében olyan filmeket vetítenek, amikben a történetmesélés helyett a látvány kap kiemelt szerepet. Szerinte manapság inkább a filmeknél is pénz dominál, és a történetalapú filmművészeti alkotások sorra szorulnak ki, sőt halnak el.

Mi a véleménye a mozivásznakat uraló Marvel-sorozatról?

Nem igazán vette le a lábáról a sorozat. Szerinte üresek, tartalom nélküliek, viszont eléggé látványosak.

„Próbáltam, de ezek nem mozifilmek. Őszintén, leginkább úgy gondolok rájuk, mint a vidámparkokra, bár a színészek a lehető legjobbat próbálják kihozni magukból ilyen körülmények között is.”

A rendező elsősorban a mozikat hibáztatja, mert egyre jobban élményalapú, vidámpark szerű létesítményekké válnak, és csak az üzletet látják a filmvetítésekben. Nem tartja fairnek, hogy egy középkategóriás költségvetéssel rendelkező film nem tud labdába rúgni a nagyobb cégek mellett. Többek között az ő legújabb filmje sem kapott támogatást évekig, míg nem a Netflix megkegyelmezett neki.

Lesz-e ennek a vitának bármilyen következménye a jövőben?

A közeledő Oscar-gálán lehet, hogy érzékelni fogjuk az utózöngéjét. Ugyanis idén komoly esélyes a Marvel epizód-záró filmje; a Bosszúállók: végjáték, illetve Martin Scorsese és Robert De Niro legendás párosa legújabb alkotása; Az ír is. A Marvel szuperhősök megtestesítői, a filmstúdió elnöke Kevin Feige, sőt, még Francis Ford Coppola, A Keresztapa rendezője is megosztotta véleményét a témával kapcsolatban. A gála közeledik, a vihar pedig úgy néz ki, egyhamar nem fogy elülni.

Ami engem illet, szerintem nem is fog egy darabig. Elvégre abban a kérdésben, hogy a filmipar helyesen teszi-e, hogy idomodik a nézőközönség igényeihez, vagy sem, senkinek sem lehet igaza, csak véleménye. Abból viszont jó sok.