A hongkongi tüntetések hátteréről

Hetek óta hangos a sajtó azoktól az egyre elfajuló tüntetésektől, amiken Hongkong az önrendelkezési jogáért küzd Kínával szemben.

A Kínai a világ legnépesebb, legősibb kultúrával rendelkező országa. Már az ókortól kezdve különállóan fejlődött, önálló kulturális egységet alkotva. A 19. századig egységesen fejlődött, amíg az angolok félgyarmati sorsra nem taszították őket. Ezután a különböző hatalmak kiszolgáltatottja volt egészen 20. századig. Ekkor ugyanis a szárazföldön ismét beköszöntött az egység, az ellenzék pedig kiszorult Tajvan szigetére. Innentől kezdve az ország két részre szakadt: és a Kína Köztársaság Tajpej fővárossal, és a Kínai Népköztársaság Peking fővárossal.

Hongkong a Kínai népköztársaság két különleges közigazgatási területének egyike, a Föld egyik legsűrűbben lakott területe. Az 263 szigetből álló városállam helyzete a történelem során sosem volt egyszerű. Az első ópiumháború után a Brit Birodalomhoz, a második világháborúban Japánhoz tartozott. A háború után Kína kölcsönadta ezeket a területeket a Brit Birodalomnak 1997-ig, majd újra visszacsatolták Kínához. Azóta az „egy Kína, két rendszer” elve szerint épül fel a politikai berendezkedése: „papíron” Kína része, de különleges közigazgatási státusszal rendelkezik. Megállapodásban kikötötték, hogy a városállam demokratikus politikai rendszere legalább 50 évig érintetlen marad. Csak honvédelmi és diplomáciai ügyekben függ Kínától. A hongkongiak június óta harcolnak a pekingiekkel, hogy megőrizzék önállóságukat. A tüntetések egy törvényváltoztatás miatt megszervezett megmozdulással kezdődtek, és lassan 6 hónapja tartják lázban a lakosságot. Hónapokba telt, mire a tüntetők elérték, hogy a városvezetés visszavonja azt a tervezetet, ami lehetővé tette volna a kiadatást a kínai hatóságok felé. A tiltakozók azért vonultak az utcára, mert szerintük ez veszélyt jelenthet Hongkong szabadságára és autonómiájára nézve. Bár a tervezetet eltörölték, a kedélyek nem csillapodtak. A megmozdulások folytatódtak, immáron a pekingiek befolyásának visszaszorításáért, és saját önrendelkezési joguk megvédéséért.