Miért nem oltották még el az ausztrál erdőtüzeket?

Íme a 3 legfőbb ok, ami miatt még mindig lángokban áll a koalák földje:

  1. Az éghajlatváltozás

Ausztráliában minden évben veszélyes a nyár, a nagy szárazság és meleg miatt rendszeresek az erdőtüzek. Idén azonban az eddigi rekordok is sorra dőlnek meg.  A decemberi hőhullám nem látott meleget hozott magával, az országos legmagasabb átlaghőmérséklet néhány helyen jóval meghaladta a 40 Celsius fokot. Kétségtelen, hogy az ország az évtized egyik legsúlyosabb aszályát éli.

Idén az első tüzek már a szezon elején megjelentek, és nagyobb intenzitással terjednek, mint korábban. Ez is azt bizonyítja, hogy az éghajlatváltozás már most érzékelhető: a természeti katasztrófák egyre szélsőségesebbek.

  1. A túl nagy terület

Összesen több mint 7,3 millió hektár égett Ausztrália hat államában. Ez a terület nagyobb, mint a Belgium és Dánia együttesen. Bár sok önkéntes tűzoltó is besegít és több ország is támogatja az államot, így sincs elég tűzoltó ahhoz, hogy egy ekkora területű tüzet el tudnának oltani.

„Ausztráliát elárasztják az évtizedek óta látott legrosszabb tűzoltók”

írja a CNN, ami szintén nem túl megnyugtató.

  1. A nagy füst

A szárazság mellett tovább nehezíti a tűzoltók helyzetét az erős szél, ami a tüzek és a füst gyors terjedését okozza. New South Wales-ben falat alkotott a szél által felkavart port és füst elegye – látható a BBC oldalán. Sydney-ben például december elején a füst annyira elterjedt, hogy a levegő minősége a „veszélyes” szint tízszeresét tette ki. Így amíg Sydney-t elnyelte a füst, a tűzoltó helikopterek bevetése is csak füstbe ment terv volt.

A két legrosszabb helyzetben lévő állam katasztrófahelyzetet és sürgősségi állapotot hirdetett, a kormány több milliárd dollárt fizetett az iskolák és kórházak újjáépítésére, és egyedül NSW-ben (New South Wales) több mint 2000 tűzoltó dolgozik a katasztrófa sújtotta területeken. Pedig még csak a nyár fele telt el.