Van az étrendünknek karbonlábnyoma?

Az elmúlt 200 évben az föld átlaghőmérséklete folyamatosan emelkedett. A 20. században, különösen az utóbbi évtizedben ez a folyamat gyorsabb volt, mint a megelőző néhány évszázadban, és ez a tendencia várhatóan folytatódik. Ehhez a változáshoz az emberi tevékenységek járul hozzá a leginkább. Ezt az elméletet az összes fejlett ipari ország tudományos akadémiája elfogadja.
A Johns Hopkins Közegészségügyi Egyetem élhető jövőt kutató központjában egyének és országok szintjén is elemezték az éhezés felszámolása és a klímavédelem lehetséges útjait. Olyan modellt dolgoztak ki, amely megvizsgálja, hogy hogyan hatnának az étrendbeli változások a környezetre. Kilenc növényi alapú étrendet vizsgáltak meg ezzel a modellel, többek között az egyre népszérűsödő vegetáriánus és vegán étrendeket is. A karbonlábnyom, vagy más néven szénlábnyom az emberi tevékenység környezetre gyakorolt hatásának egyik mértéke. Ennek a segítségével mérhetővé válik, hogy mennyiben járulunk hozzá a globális felmelegedéshez. A kutatás végeredmény azt támasztja alá, hogy a kevés húst tartalmazóm étrendek karbonlábnyoma kisebb, mint a hagyományos vegetáriánusé. Azonban hozzátették, hogy nem találtak egyetlen olyan étrendet sem, ami mindenki számára megfelelő lenne, mind a táplálkozási, mind az éghajlatvédelmi kihívások terén. Enne az oka, hogy az előállítás nagy mértékben függ a környezeti adottságoktól. Például ugyan annyi marhahús előállítása majdnem 17-szer annyi üvegház hatású gáz kibocsájtásával járna Paraguayban, mint mondjuk Dániában. Ha étkezésünkkel hozzá szeretnénk járulni az egészségesebb Föld jövőjéhez, ezeket is figyelembe kell vennünk.
Ha valakit érdekel, hogy mekkora a karbonlábnyoma, az alábbi linkkel ki lehet számolni:
https://climenews.com/ingyenes-karbon-labnyom-kalkulator