Egész Indonézia tüntet

A világ legnépesebb muzulmán országának parlamentje jövő héten új szabályozásokról fog szavazni. Ilyen szabályozás például, hogy akár két évre is rács mögé kerülhet az, akit házasságtöréssel vádolnak.
A magyar hírlapokban általában csak erről az egy módosításról és az egyetemisták durva tüntetéseiről olvashatunk, így elsőre én sem értettem, hogy miért okoz ekkora felfordulást egy olyan dolog korlátozása, aminek eleve természetesnek kellene lennie. Ugyanakkor, ha jobban utána olvasunk a témának, kiderül, hogy a házasságtörés mellett büntetik a házasságkötés nélkül együtt élő párokat és az indokolatlan esetben elvégzett abortuszt is. Itt érdemes elgondolkodni egy pillanatra azon, hogy vajon ki dönti el, mi számít indokolt esetnek. Ennek tudatában már érthető, hogy a tüntető egyetemisták arra hivatkozva, hogy a változtatások korlátozzák az állampolgári jogaikat, bedöntötték a parlament épületének egyik kapuját. A rohamrendőrségnek kellett szétoszlatni a tömeget. Ahhoz képest, hogy a kormány a magánéletüket akarta szabályozni, egész olcsón megúszták. A Reuters beszámolója szerint nagy valószínűséggel megszavazták volna, hogy ezeknek a szabályozásoknak a megszegésén kívül a fekete mágia, illetve az elnök és az alelnök megsértés is büntetendő legyen.
Az indonéz vezetőség dolgát tovább nehezíti, hogy ezzel párhuzamosan más ügyben is tüntetnek az országban. A pápuákkal szembeni rasszizmus és hátrányos megkülönböztetés miatt kezdődött megmozdulások eddig négy emberi életet követeltek, és a harc még nem ért véget. A megmozdulásokon a tüntetők egy része azt követelte, hogy a hatóságok írjanak ki népszavazást a terület függetlenségéről, a kormány azonban meglepő módon elzárkózott ettől.
A Wikipédia szerint Indonézia egy független és demokratikus állam, mégis az ország büntető-törvénykönyve jelenleg még a holland gyarmatosító időkből származó törvényeket tartalmazza. Ez a negyedik legnépesebb ország a Földön, ennek ellenére a tüntetők csak olyan eszközökkel tudják felhívni egyet nem értésükre a figyelmet, mint például a parlament épülete egyik kapujának a betörése, vagy a kormányzati épület felgyújtása. Ezek a tények egymás mellé állítva igencsak gondolatébresztőek lehetnek.